Kyqja
Emri pėrdorues:

Fjalėkalimi:


Kam haruar fjalėkalimin?

Regjistrohu!
Menyja kryesore
Antar Online




Shqiponjat.ch Forum Index
   Shkenca & Teknologjia
     Prodhimi dhe Pėrpunimi i Gjalpit
Regjistrohu qė tė postosh

Threaded | Te rejat para Tema e kaluar | Tema e ardhėshme | Nė fund
Postuesi Nyjet
valoni
Postuar nė: 2011/5/1 10:07
Moderator
Anėtarsuar mė: 2006/8/31
Vjen nga: Nė toke more..!
Replika: 17886
Prodhimi dhe Pėrpunimi i Gjalpit
Kushtrime ka shkruar:

Shqiponjat.ch - Na kontaktoni‏
29.04.2011
Shqiponjat.chAn dadushi-2@hotmail.com
Von: Shqiponjat.ch (*******_s@live.com)
Gesendet: Freitag, 29. April 2011 19:09:02
An: dadushi-2@hotmail.com


kushtrim ka shkruar kėtė prosoi:Email adresa *******_s@live.comVendbanimi vushtrri

Mesazhi nese ben pom vyn tema percaktimi i lagshtis dhe yndyres ne gjalp

Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US) AppleWebKit/534.16 (KHTML, like Gecko) Chrome/10.0.648.205 Safari/534.16

Kushtrim i nderuar

Brenda pak dite do tė kesh kėtė informacion tė pėrkthyer nė gjuhėn shqipe.dhe jo vetėm pėr gjalpin po edhe prodhim tė djathra dhe kaēkaval tė ndryshėm sipas reēeta tė lejuara nga kėto Shtete.

AT, BE, CH, DE, ES, FR, GB, GR, IT, LI, LU, NL, SE

http://www.patent-de.com/19960314/DE68923360T2.html

http://translate.google.ch/translate?hl=de&langpair=en%7Cde&u=http://www.foodscience.uoguelph.ca/dairyedu/butter.html

http://translate.google.ch/translate?hl=de&langpair=en%7Cde&u=http://www.milkingredients.ca/dcp/article_e.asp%3Fcatid%3D145%26page%3D216

Me nderime admin dadushi.



----------------

Postuesi Nyjet
valoni
Postuar nė: 2011/5/10 11:25
Moderator
Anėtarsuar mė: 2006/8/31
Vjen nga: Nė toke more..!
Replika: 17886
Re: Prodhimi dhe Pėrpunimi i Gjalpit
Gjalpi

Bild/Foto:schweizer-illustrierte.ch

Vėshtrim i Pėrgjithshėm

Gjalpi ėshtė i butė,substancė kremi nga qumshti me njė pėrmbajtje yndyre deri nė 35 pėr qind. Agjitacioni i thjeshtė i kėtij kremi nė makina ėshtė i njohur si thyerje tė membranės sė rruazave yndyrore, dhe pastaj kėto rruaza shėndrohen nė granulat grup tė gjalpit. Pasi pėrdoret vetėm yndyrė qumėshti,dhjetė litra tė qumėshtit tė pastėr janė tė nevojshėm pėr tė prodhuar 500 gram gjalpė.Shumė nga prodhime tė gjalpit janė tė kripur,me klorid natriumi gjatė procesit tė kremimit. Kripa nė fakt shėrben pėr dy funksione kryesore: ajo pėrmirėson shijen dhe zgjat jetėn e produktit dhe pengon rritjen e mikroorganizmave.

Paketimi i mėtutjeshėm i gjalpit shėrben pėr tė mbrojtur nga drita, oksidimi, thithje ere, avullimit dhe njollės. Gjalpė me cilėsi tė mirė ėshtė ai i cili ėshtė i ngrirė pas prodhimit, nė minus 17c ,dhe qė ėshtė ruajtur nė mė shumė se njė vit nė atė temperaturė. Megjithatė, pasi ėshtė hap njė herė, gjalpi ėshtė pėr tė u pėrdorur pėrgjithėsisht brenda tre javėsh. Pėr arsye tė konsistencės dhe pamjes, gjalpi duhet tė ruhet nė njė temperaturė 5.C. tė ftohur.

Pėrpunim dhe pėrbėrje


I Pėrgatitur nė pėrputhje me praktikat strikte tė prodhimit, ėshtė gjalpė nga qumėshti ose qumėsht produkteve tė prodhuara dhe pėrmban jo mė pak se 80 pėr qind yndyrė qumėshti. Gjalpė Komercial pėrmban 80-82 pėr qind yndyrė,me prejardhje qė ėshtė nga kafshėt, nga 14-16 pėr qind lagėshti dhe 0-4 pėr qind kripė.Yndyrė gjalpi ėshtė i pėrbėrė nga 62 pėr qind thartirė e ngopur yndyre dhe pėrmban Lecithin (0.25 pėrqind) dhe kolesterin (2.2 mg / g gjalpė).


Kompozime tipike janė si mė poshtė:

Lloji i gjalpit me kripė;Lagėshti 16%.Proteina 1%,Yndyrė 81%,Karbon Hidrik 0%,Pėrbėrje shtesė 2%.

Lloji i gjalpit pa kripė;Lagėshti 18%,Proteina 1%.Yndyrė 81%,Karbon Hidrik 0%,Pėrbėrje shtesė 0%.

Profili Lipid (gjalpė g/100g):

Lipid profili tek tė dy llojet e gjalpit me dhe pa kripė ėshtė nė shkallė tė njejtė:Yndyrė thartira tė ngopura 50.40,Yndyrė thartira tė pangopura tė thejshta 23.43,Yndyrė thartira tė pangopura tė shumėllojshme 3.1,Cholesterin 0.219.



Vitamina dhe pėrmbajtje e mineraleve (mg/100 g gjalpė):



Vitamine dhe Minerale..........Gjalpė me kripė.............Gjalpė pa kripė
Natrium................................... 826 ................................... 11 .......
Kalium..................................... 26 ................................... 26 .......
Kalcium.................................... 24 ................................... 24 ........
Fosfor....................................... 23 ................................... 23 ........
Magnezium.............................. 2 ................................... 2 ........
Cink.......................................... 0.05 ................................ 0.05 .....
Iron........................................... 0.16 ................................ 0.16 ......
Bakėr...................................... 0.016 ............................... 0.016 .....
Mangan................................... 0.004 ............................... 0.004 .....
Selen........................................ 0.001 ............................... 0.001 .....
Vitamin A................................. 0.754 ............................... 0.754 .....
Tiamine.................................... 0.005 ............................... 0.005 ......
Riboflavin................................ 0.034 ................................0.034 ......
Niacin....................................... 0.042 ............................... 0.042......
Vitamin B6............................... 0.003 ............................... 0.003 ......
Folate....................................... 0.003 ............................... 0.003 .......
Vitamin B12............................. 0.00013 ........................... 0.00013 ...
Acid Pantotenik....................... 0.110 ............................... 0.110 .......
Vitamin C..................................... 0 .................................. 0 .........
Vitamin E................................... 1.58 ................................ 1.58 ..........



Gjalpi ėshtė njė burim i shkėlqyer i vitaminės A, sepse pėrmban mė shumė se 30 IE /njėsi pėr gram dhe nėpėrgjithsi konsiderohet i sigurt nga ana patogjene(qė nuk shkakton semundje).Gjalpi ėshtė me pėrmbajtje dhe burim tė ulėt tė ujit, uji-ne-vaj emulsioni, me numrin e pika mikroskopike tė ujit qė janė nė koncentrim relativisht tė larta i atribohen natrium kloridit. Pėrmbajtja e gjalpė yndyrės ėshtė nė pėrgjithėsi i sigurt nga degradimi microbial.



Proporcione tė paluhatshme dhe dukja:
Proprocionet e gjalpit janė mbi shtresėn e tij ,cilėsi, shije, dhe pamja.Gjalpi i detyrohet shijes karakteristike tė saj qė e bėn tė njohur dhe individuale nga vet acidet yndyrore tė ngopura tė njohura si gjalpė-acide. Ngjyra dhe shija, mvaren nga lloji i kafshėve, sezoni, metoda e prodhimit dhe sasia e kripės sė shtuar e cila mund tė ndryshojė shijen. Ngjyra e gjalpės ndryshon shumė me pėrmbajtjen e karotinės, e cila pėrbėnė 11deri nė 50 pėrqind tė totalit tė vitaminės A,aktivitet tė qumėshtit. Pėrmbajtje e karotinės te qumėshtit varion nė pėrgjithėsi nė mes tė dimrit dhe tė verės,dhe gjalpė i prodhuar nė dimėr ka ngjyrė tė lehtė tė ndritshme .Karotina ėshtė shtuar pėr tė siguruar ngjyrė konstante dhe nivel tė qėndrueshėm tė vitaminės A.


Gjalpė ėshtė i butė i shtėrnguar dhe ka shije tė freskėt. Pėrmbajtjet e lagėshtisė duhet tė jenė tė shpėrndara nė pika tė vockla nė mėnyrė qė gjalpi tė duket i terur/i thatė. Konsekuenca duhet tė jetė e rafshėt dhe e qetė nė mėnyrė qė gjalpi tė jete i lehtė pėr tė pėrhapur dhe lyer dhe lehtė tė shkrihet nė gojė. Gjalpi ofron 7.2 kalori / g.

Ph-tė dhėnat dhe karkateristika tė prodhime tė ndryshme gjalpi.
Prodhime tė freskėta kremi dhe gjalpė,Ph...6.0..ėshtė karkateristike pėr prodhime krem dhe gjalpė tė freskėt me ose pa kripė.Pothuajse tė gjithė prodhime tė gjalpit kan aromė kremi tė freskėt.

Krem gjalpė i kultivuar nga kosi,Ph...4.4-5.6.. qė jan karakteristike pėr krem gjalpė i kultivuar nga kosi me ose pa kripė.

Gjalpė i pastėr i ndarė nga ajka ose hira e qumshtit,Ph tė dhėnat neutrale,karakteristike pėr gjalpin e pastėr,krem i ndarė nga ajka ose hirra zakonisht me yndyrė tė pastėr kafshėsh.


Gjalpė luan njė rol tė shquar nė kuzhinėn e shumė vendeve, sepse gjalpi i jep ēdo ushqimi shije tė pakrahasueshme, dhe me aftėsinė e tij, pėr tė apsorbuar ndihmė nė pėrcaktimin e aromės gatesave tė ndryshme.Pėrdoret kryesisht nė sauces (, béarnaise hollandaise, gjalpė i brumosur, i kuq), bukė (krem gjalpi, pastė pudre), krem dhe supa.Ėshtė njė pėrbėrės themelor nė lyerje, bukė dhe sanduiēe.


Nė furra pjekje dhe tiganisje, gjalpi nuk duhet tė i nėnshtrohet temperature tė lartė,sepse gjalpi digjet ose tretet me nxemje tė ulėt si vaj ose margarinė, dhe yndyra e gjalpit tretet nė temperaturė nė mes tė 120 dhe 130.C. Gjalpi i tretur nė temperaturė tė lartė merrė ngjyrė kafe jo tė bukur dhė ėshtė i patretshėm pėr organizmin. Megjithatė, kur kombinohet me vaj dhe pas mė pak shtohet gjalpi me shpejtėsi (tė nxehet vaji para se tė shtoni gjalpė) tretet mė lehtė. Gjalpi tretet lehtė athere kur ėshtė i freskėt,nė formėn e freskėt tė emulgimit(I posa nxjerė).




Proporcionet funksionale


Pėrveē kėsaj, pėr tė pėrcjellė njė "Gourmet" imazh tė lartė e ēon gjalpin nė njė shumėllojshmėri funksionesh nė mallrat e pjekura (ėmbėlsira, biskota, laminuara, bukė dhe ushqime tė skuqura). Ai kontribuon nė shije,ndjesi tė shishme goje,cilėsi, dhe qėndrueshmėri.


Shija e kėndshme e gjalpit dhe aroma, e ka bėrė ate tė pėrdoret nė shumė komponime tė prodhime me afat skadimi tė shkurtra dhe tė qėndrueshme.U jep njė shije tė veēantė, tė gjitha llojet e ushqimeve tė pėrgatitura. Ajo gjithashtu thith aromat natyrore dhe kėshtu ndihmon nė shpėrndarjen edhe te aromės. Reakcion substancat aromatizuese (lactone) dalin nga acide yndyrore tė yndyrės sė gjalpit dhe ato dėshmohen(kundėrmohen) gjatė ēdo pjekje. Lecithina luan rol kryesor nė stabilizimin e yndyrė emulsionit, e cila bashkon formalitetin e aromės me cilėsinė dhe shijen tė mallrave tė pjekura.


Ndjesi goje: Gjalpi ofron shumė karakteristika tė kėndshme dhe tė dėshirueshme nė gojė pėrgjatė hajes tė prodhime ushqimi tė pjekura.Ndjesia e gojės lidhet me raportiin e kristaltė (tė forta) dhe lėngut jo tė kristaltė, fraksione kėto qė dalin nga gjalpi si njė funksion i temperaturės.Gjalpi shkrihet plotėsisht nė temperaturė 37.8.C dhe kur futet nė gojė, ėshtė vetėm pesė pėr qind nė formė tė ngurtė, dhe pėr kėtė arsye goja nuk ka ndjesi"prej dylli".



Kifle me gjalpė ose Crosant

Cilėsi: Gjalpi ofron njė funksion tė dobishėm nė krijimin e flakine(flashkra ose fluska tė holla ) shtresa tė petave tė holla si croissants peta,petė daneze dhe pasta ose peta tė ēdo lloji.Flashkrat ( Flakinet) shkaktohen nga dioksidi i karbonit tė bllokuar. Kur peta ėshtė duke u pjekur, lagėshtia e gjalpit kthehet nė avull . Dioksidi i karbonit nga thartira e brumit lirohet,dhe kėshtu rrit shtresat e brumit nga njė petė nė flashkra tė holla pete. Rritja (ose volumi) i petės ėshtė nė proporcion me pėrqindjen e yndyrės sė ngurtė. Pėr ėmbėlsira dhe torta,flakinet shtohen nga pjesa e pėrzierje tė brumit me gjalpė.Edhe gjalpi i ftohtė punohet mirė. Nė prodhimin e biskota, torta, bukė dhe glazura, gjalpi duhet tė jetė nė temperaturė dhome. Pėr brumė miksimi, sheqeri pėrzihet mirė me gjalpė nė temperaturė tė dhomės pėr tė arritur njė shpėrndarje tė njėtrajtshme nė tė cilindoqoft lloj brumi. Gjalpi nė bukė mban butėsi duke ndėrhyrė nė zhvillimin e rrjetit gluten.


Avantazhe tė tjera: Yndyra e qumėshti nga gjalpi reagon si njė barrierė pėr tė parandaluar humbjen e lagėshtisė nė prodhime buke.Buka mėrrė njė pamje atraktive, kur e pėrhap nė bukė. Kjo ėshtė pohuar gjithashtu pėr retrogradimin e niseshtes. Kėshtu, butėsia dhe flakinet ruhen gjatė afate tė mallrave tė pjekura. Kėto efekte nė qėndrueshmėrinė e ėmbėlsira dhe majė buke janė vėrejtur nė bukė kimikisht tė thartuara me acide kimike.

Nė vazhdim......


----------------

Postuesi Nyjet
valoni
Postuar nė: 2011/5/15 16:04
Moderator
Anėtarsuar mė: 2006/8/31
Vjen nga: Nė toke more..!
Replika: 17886
Re: Prodhimi dhe Pėrpunimi i Gjalpit
Lloje tė Gjalpit



Pėr tė u marrė pak a shumė me lloje tė gjalpit dhe tradita,si shembull mė tė mirė kemi Zvicrėn tė cilėn edhe pozita gjeografike dhe alpet e karakterizojnė me gjalpė dhe kaēkaval me cilėsi tė mirė dhe shije tė kėndshme,dhe pėr tė vazhduar mė tej me lloje tė gjalpit dhe:
Prodhimi
Pėrdorimi
Ruajtje
Kolesteroli
Acidet yndyrore e tjera,kam marrė informacione tė gjalpė prodhime nga portali zvicerian, http://www.butter.ch/de/ratgeber/produktinformationen/buttersorten.html po edhe pėr shkakun se gjuha gjermane mė fle mė mirė pėr tė pėrkthyer,natyrisht do tė jėtė vėshtirė pėr mua pėr tė gjetur fjalė tė pėrshtatura nė gjuhen shqipe pėr disa terme tė cilat nuk korespondojnė me profesionin tim,dhe pėr kėtė ose do tė i lė nė terme origjinale ose do tė mundohem me pak fjalė tė shqiptojė se pėr ēka bėhet fjalė.


Gjalpė ėshtė natyra e pastėr

Njė ndėr ushqimet mė tė veēanta natyrore,gjalpi ka njė traditė tė gjatė nė Zvicėr. Gjalpi ėshtė yndyrė e vetme lyerje,partner mė mirė i bukės i bėrė ekskluzivisht nga yndyra e qumėshtit. Ajo ka njė pėrbėrje tė lartė tė lėndėve ushqyese cilėsore dhe nuk duhet tė shtohet asnjė qumėsht aditiv si emulgatorė, stabilizues, ngjyra dhe aroma. Ky produkt natyror ėshtė gjithashtu ekologjikisht mjaft i dobishėm, sepse gjalpi ndryshe nga yndyrat e lėndėve bimore pėr tė cilat ėshtė e nevojshme njė distancė kohe e gjatė pėr lyerje,aq mė shumė kėrkon edhe energji intensive tė komplikuar gjatė procesit tė prodhimit.


Gjalpė i parapėlqyer pėr lyerje nė bukė

Ky gjalpė ėshtė bėrė vetėm nga krem ​​qumėsht i pastėr zvicerian,asnjehere i ngrirė dhe ėshtė gjithmonė me cilėsi tė lartė tė vazhdueshme. Ka gjalpė pėr lyerje i acidiuar me majė (=krem kosi i thartė) dhe gjalpė pa majė premium (= krem i ėmbėl).


Gjalpė kremit tė thartė i ​​janė shtuar bakteret e acidit laktik pėr pėrmirėsimin e qėndrueshmėrisė.Gjalpė kremi i ėmbėl kryesisht prodhohet nga kremi ​​qumėshtit,por kjo nuk do tė thotė se ėshtė me tė vėrtetė i ėmbėl. Megjithatė, ai pėrshtatet me shijen e plotė tė kremit tė plotė shpesh nė gatime embėlsire ​​reēeli, mjaltė, brioēe(gatime tė brumit tė thartė),dhe croissants ose kifle tė freskėta.


Tė dy gjalpet janė tė preferuar kryesisht pėr gatesa tė ftohta, pėr lyerje tė bukės, dhe pėr shije.


Gjalpė pėr lyerje dhe shije

Gjalpi: Absolut

Pėrbėhet nga gjalpė i preferuar lyerje dhe nga gjalpė kremi i njohur si "Sirtenrahmbutter"(Krem qė del nga hirra e djathit). Kjo pėrzierje ėshtė bėrė nga kreme ​​tė freskėta, ose Lagerbutter "gjalpė kampi"(gjalpė e magazinuar i ruajtur),dhe nė varėsi tė prodhimit vendas mund edhe tė pėrzihet me gjalpe tė importuara. Proporcione tė gjalpė tė freskėt,Lagerbutter, dhe gjalpė tė importuara ndryshojnė gjatė vitit. Prandaj, ky lloj gjalpi mund tė jetė pak mė i lirė.



Kėtij lloj gjalpi i pėrshkruhet njė pėrdorim pak mėi gjėrė sepse ai ėshtė i pėrshtatshėm pėr pothuajse tė gjitha aplikimet e ushqimit tė nxehtė dhe tė ftohtė, sidomos pėr avullimin,kavėrdisje, pjekje nė furrė, dhe erėza, por jo pėr tiganisje.


Gjalpė me kalori tė reduktuara: Pėr linj trupi tė ndėrgjegjshme

Ky gjalpė me yndyrė tė reduktuar pėr lyerje buke pėrmban pak yndyrė qumėshti, por mė shumė ujė.

Kjo e bėn atė nė pėrhapjen e pėrsosur lyerje tė bukės siē thuhet"Fitnes buke me gjalpė" , veēanėrisht pėr linj trupi tė ndėrgjegjshme,gjithashtu pėrdoret pėr shije, por jo pėr gatim dhe pjekje.



Specialitete: Gjalpė me shije ekstra

Kėto janė produkte tė njohura si barishte gjalpė, gjalpė i kripur, gjalpė mustardė ose gjalpė mjaltė. Ata janė tė pėrziera nė varėsi tė produktit me gjalpė ose gjalpė pė lyerje tė bukės.

Nė varėsi tė shijes,kėto lloje gjalpi janė tė pėrshtatshėm edhe pėr kuzhinėn e ftohtė, si lyerje mbi bukė, me patate,ose mish i pjekur.

Bulmet gjalpė:Edhe shija ka traditė

Bylmet Gjalpė qumėshti siē e quajnė nė fakt ka shijen e kohės vjetėr. Ky fakt qėndron pėr shkak se ky lloj gjalpi ėshtė e bėrė nga njė pėrzierje e kremit tė qumshtit ​​dhe kremit tė ​​hirrės qė del nga shtrydhja e djathit pėrgjatė procersit tė prodhimit,dhe ky prodhim i pėrzier nga hirra e djathit,gjalpin e bėnė tė fortė, dhe i jep gjalpit shije djegėse(erė e fortė gjalpi).

Pėr kėtė arsye,ky lloj gjalpi harmonizohet shumė mirė me tėrheqje tė ftohtė me gjalpė bylmeti, dhe kryesisht pėrdoret nė kuzhinėn ose gatime tė ftohta dhe me shije.

Gjalpi pėr skuqje dhe Liquid krem gjalpi nė njė kostum tė ri

Gjalpė Liquid krema dhe gjalpi enkas pėr skuqje tani paraqiten ne treg me paketim tė ri tė veshur. Kjo freski, megjithatė ėshtė vetėm brenda kufijve tė pamjes se jashtme. Pėrmbajtjet natyrale mbeten tė njėjtė.Do tė ishte njė humbje e madhe nėse ndyshonte diēka nė pėrbėrje dhe nė cilėsi. Pėr ka natyra ėshtė i njėjtė, mbase nė brendėsi ėshtė dhuratė natyre dhe duhet tė mbeten i tillė.

Gjalpė i sqaruar pėr skuqje: Emri i thotė tė gjitha

Gjalpė i sqaruar pėr skuqje dhe fėrgim ėshtė gjalpė i shkrirė.Ėshtė yndyrė e pastėr qumėshti me pėrmbajtje ujit vetėm 0,2%.Gjatė shtrydhjes sė gjalpit uji dhe proteina janė tė privuara, por pa asnjė ndryshim tė gjalpė shijes -qė ka avantazhe tė mėdha:

Ky lloj gjalpi ėshtė shumė i rezistueshėm ndaj temperatura tė mėdha, dhe pėr kėtė arsye nė veēanti ėshtė i pėrshtatshėm pėr tiganisje, dhe mund tė ruhet pa ngrirje dhe nuk pėrmban aditive shtesė si ēdo gjalpė tjetėr.Mishit tė skuqur ose tė fėrguar i jep njė shije delikate,shije arre,dhe kafe(braun) ngjyrė tė theksuar.


Gjalpė enkas pėr tiganosje(skuqje dhe fėrgim) nė pėrdorim qė nga viti 2007


Gjalpė Liquid: Natyror i butė

Bratbuttercrčme(krem gjalpė pėr tiganosje) ėshtė bėrė nga fraksione yndyre qumeshti dhe gjalpi i sqaruar pėr tiganosje,qė do tė thotė se fraksioni i Qumėsht yndyrės ėshtė e ndarė thjesht me mjete mekanike nė pjesėn e saj tė butė dhe tė fortė. Pėr Bratbuttercrčme(krem gjalpė pė tiganosje) pjesėt e buta nga fraksionimi i zier me gjalpė janė tė pėrziera. Kėshtu ai bėhet i butė dhe merr formėn e kremit. Gjithashtu,edhe ky produkt gjalpi mund tė ruhet pa ngrirje dhe nuk ka nevojė tė shtohen aditive.

Gjalpi ka njė qėndrueshmėri veēanėrisht konsistente kremi tė butė dhe nė kėtė mėnyrė lehtėson pėrcaktim tė dozės tė nevojshme pėrdorimi. Kėshtu ky gjalpė ėshtė ideale pėr pjekje-skuqje,avullim dhe fėrgim (marinim).


Gjalpė likuid natyrorė

Prodhimi



Pėr tė prodhuar 1 kg gjalpė janė tė nevojshme 22-25 litra qumėsht nga lopėt zvicerane.Bėhet fjalė pėr gjalpė zvecerian pėr tė cilin asnjė qumėshtė tjetėr nuk vjen nė konsideratė.Qumėshti pėrpunohet nė fermat vendore, qumėshtore dhe fermat e alpine,dhe qė nga fillimi nxiret nė centrifuge dhe kremoset nė kos.

Kos kremi u ėshtė nėnshtruar qendrave tė kontrollit tė rreptė pėr tė pėrcaktuar cilėsinė dhe pastaj pasteurizimin, dhe nė varėsi tė llojit tė gjalpit nxihet ose acidihet me bakteret e acidit laktik. Nuk lejohet tė shtohen aditivėve,emulgatorė, stabilizues, ngjyra apo shije.

Nė gjalpė pėrpunimin, kos kremi lėviz vazhdimisht deri nė shėndrim tė qumėsht yndyrės nė aglomerate (nė kokrra gjalpi) dhe mė pas ndahen nga faza ujore dhe kullohen nga dhallta, Kokrrat e gjalpit lahen disa herė mė pas formohet nė formė top brumi dhe pastaj lirohen nga uji mbetur.

Gjalpė ėshtė gjalpė. Pra, natyra e pastėr. Shijen e saj tė mirė nuk ka nevojė pėrshtuar erėza tipike artificiale. Nuk ka zėvendėsim pėr gjalpė.

Pėrdorimi



Pėrdorimi i gjalpit sjell harmoni natyrore nė kuzhinė me aromėn karakteristike natyrore,shkelqim nė bukė dhe nė tigan,dhe shije tė pastėr natyrore. Llojet e ndryshme tė gjalpit janė pėrshtatur pėr pėrdorime tė ndryshme. Nė pėrputhje me rrethanat,janė krijuar edhe receta tė shijshme.

Pėr ēka pėrdorim gjalpė:

Pėr lyerje nė bukė
Pėr pjekje dhe tiganosje
Pėr shije
Pėr tė fėrguar
Pėr avullimin
Pėr ushqime tė shishme: gjalpi i rafinon tė gjitha ushqimet


Pėr ēka pėrdorim gjalpė Liquid:?
Pėr tiganisje
Pėr pjekje dhe marinadė
Pėr kėtė ju pėrdorni gjalpėtė sqaruar pėr skuqje:
Pėr tiganisje,garnim, pjekje etj.


Ruajtje



Gjalpi ėshtė dhe mbetet prodhim natyral i patjetėrsueshėm i freskėt i shijshėm dhe pa shtesa tė vėrtetė kimike.Mu pėr ate vendi ku mund tė ruhen disa lloje gjalpi ėshtė frigoriferi. Me pėrjashtim tė gjalpit tė sqaruar pėr skuqje dhe gjalpi krem likuid .

Gjalpė i ngrirė

Gjalpi paraprakisht mund edhe tė ngrijė.Gjatė procesit tė ngrirjes gjalpi nuk humb as nė shije dhe as nė pėrbėrėsit e shėndetshėm. Nė frigorifer gjalpi mund tė qėndrojė deri nė 10 muaj tė mirė,kurse nė sirtare tė frigoriferit nė gjendje jo tė ngrirė deri nė 3 muaj. Kėshillė: Gjalpin ngrijė nė pjesė mė tė vogla.

Sa kohė mund tė ruajė gjalpin?

Gjalpi nė princip e ka vendin nė frigorifer.Afatiin e gjalpė skadencės mund tė lexoni nė kuti ose mbėshtjellse paketimi, ose nė udhėzues tė pėrdorimit. . Si rregull, gjalpi premium pėr lyerje ėshtė mė i qėndrueshėm se gjalpet tjera. Ata tė cilėt blejnė sasi tė mėdha,pėrpara pėrdorimit duhet tė porcionojnė nė porcione tė vogla.Gjalpė, qė mbahet nė afėrsi tė burime nxemje dhe hapsira tė ngrohta mund edhe tė prishet.

Si ėshtė e mundur pėr tė pėrhapur gjalpė?

Gjalpi nuk duron "zbutės artificiale",sepse kėtė e ka tė pėrcaktuar nga natyra.Por,qė tė mund tė tėrhiqet mirė nė lyrje dhe pėr tė ruajtur shijen e theksuar tė mirė , ata duhet tė nxjerim nga frigoriferi disa minuta para se tė pėrdoret.Gjalpii ruajtė nė sirtare frigoriferi vetėm tė qėndrojė nė temperaturė tė ftohtė e jo i ngrirė,nuk paraqet vėshtirsi tė mėdha pėr tė u ly nė bukė,por edhe kėtė nxireni disa minuta nga frigoriferi tė arrij butėsinė natyrale.

Kur gjalpi kundėrmon erė tė keqe

Qumėsht yndyra e gjalpit ėshtė njė bartės i shkėlqyer shije. Megjithatė, e bėn kėtė yndyrė shumė shpejt tė marrė aromė tė keqe "harbut" nga frigoriferi. Prandaj, gjalpi duhet gjithmonė tė futet nė njė enė tė tejdukshme pėr tė u ruajtur nė frigorifer.




(vazhdon)


----------------

Postuesi Nyjet
valoni
Postuar nė: 2011/5/24 11:09
Moderator
Anėtarsuar mė: 2006/8/31
Vjen nga: Nė toke more..!
Replika: 17886
Re: Prodhimi dhe Pėrpunimi i Gjalpit
Sa i shėndetshėm ėshtė gjalpi?





Gjalpė pėrbėhet nga 83% yndyrė qumėshti dhe yndyra e qumėshtit pėrmban tė gjitha pėrbėrės tė vlefshme. Yndyrė qumėshti ėshtė karakterizuar nga njė numėr i madh dhe shpėrndarje tė gjerė tė acideve yndyrore. Shumė prej tyre gjithashtu kanė cilėsi tė veēanta shėndetėsore. Ēfarė kan si detyrė acidet yndyrore tė ndryshme tė konsumuara nė trupin tonė ēdo ditė, konsumi i gjalpit ėshtė e mirė pėr organizmin tonė,dhe shpjegohet kėtu.


Ky ėshtė Gjalpė

Tė gjitha yndyrnat janė njė pėrzierje tė acideve tė ngopura dhe tė pangopura yndyrore. Vajra perimesh tė cilat pėrmbajnė mė shumė acide yndyrore tė pangopura dhe yndyrna shtazore mė tė ngopura. Shpesh ėshtė thėnė se vetėm yndyrna bimore janė tė shėndetshme sepse ato pėrmbajnė kryesisht acide yndyrore tė pangopura. Gjalpi ėshtė njė pėrjashtim kėtu, pasi tė gjitha llojet e acideve yndyrore qė janė gjetur nė pėrbėrje tė yndyrna ushqimore, yndyrė qumėshti ka njė status tė veēantė dhe ėshtė e ngjashme nė pėrbėrje bimore apo yndyrna shtazore. Asnjė yndyrė tjetėr ushqimi ka kėtė shumėllojshmėri nė spektrin acid yndyror si gjalpi.

Gjalpi pėrmban:

0,5% proteina qumėshti
0,5% laktozė
83% yndyrė qumėshti
16% ujė
Yndyrė qumėshti pėrmban vitamina A, D, E dhe rreth 400 acide yndyrore tė ndryshme.


Pse kemi nevojė pėr yndyrna acide?

Yndyrė qumėshti ėshtė i prerė nė pėrbėrjen e tij nė njė mėnyrė ideale pėr tė pėrmbushur nevojat e njerėzve dhe nė spektrin e tij pėrmban njė sasi tė madhe tė acidit yndyror, acidet yndyrore esenciale. Acidet e ndryshme yndyrore nė trup luajn role tė ndryshme:

Zinxhiri i acideve tė ngopura yndyrore afatshkurtra dhe afatmesme tė qumėshtit, janė tė nevojshme pėr tė prodhuar energji kryesisht pėr qelizat e zorrėve,dhe mėlēisė.

Zinxhiri afatgjatė i acideve yndyrore tė ngopura kanė funksione strukturore dhe janė depozituara si njė rezervė tė energjisė nė formėn e yndyrave.

Zinxhiri afatgjatė i acideve tė pangopura yndyrore lujnė rol tė veēantė dhe tė rėndėsishėm nė metabolizmin.

Pėr kėtė qumėshti luan rol tė veēantė dhe pėrmban zinxhirin afatgjatė tė acideve yndyrore: "acid konjugativ linoleik (CLA).Kėto acide nuk njihen vetėm nė uljen e kolesterolit, por edhe si reduktues tė kancerit dhe tė arteriosklerosės.



Janė yndyrnat e perimeve mė tė shėndetshėm se sa yndyrnat e kafshėve?

Yndyrėrat bimore nėpėrgjithsi janė konsideruar si mė tė shėndetshme,nė krahasim me yndyrnat e kafshėve. Edhe pse njė dallim i tillė vlersohet si i mundshėm, biologjikisht nuk ėshtė kuptimplotė.Yndyra e kafshėve dhe yndyra bimore nėpėrgjithsi nuk ndryshojnė. Ata janė nė tė vėrtetė shumė tė ngjashme. Tė dyja janė tė pėrbėrė nga zinxhirė tė ngjashėm tė acide yndyror. Tė gjitha yndyrnat pėrmbajnė njė pėrzierje tė yndyra tė acideve tė ngopura,dhe acide yndyrore tė pangopura. Disa yndyrna bimore si tė kokosit apo vaj palme,janė tė pėrfshira pothuajse ekskluzivisht nė acide yndyrore tė ngopura.Tė dy yndyrna shtazore dhe bimore,lujnė rolin e tyre tė rėndsishėm nė ushqimet e pėrditshme. Qumėsht yndyra e kafshėve pėrmban njė gamė tė gjerė tė acideve yndyrore me vlerė.Gjalpi ėshtė i pėrfshira nė acide yndyrore zinxhir afatshkurtėr,tė cilat thjeshtė njihen si acide yndyrore tė pangopura, acid oleik i omega-3 acide yndyrore dhe acid linoleik. Nga ana tjetėr,qumėsht yndyra jep vlerėn e substancave yndyrore tė vitamina A, D, E dhe phospholipide.



Gjalpi ka shijen e trupit

Gjalpė ėshtė njė produkt natyral dhe nuk pėrmban aditive qumėshti shtesė.Gjalpi nuk ka vetėm shije tė shkėlqyer, por edhe trupit tonė i bėn mirė. Faktor vendimtar ėshtė masa. Sasia ditore e rekomanduar prej rreth 30g gjalpė ka efektin e mėposhtėm:


Pikė e ulėt e shkrirjes dhe aciditetit tė lartė tė gjalpit,e bėn kėtė njė yndyrė lehtėsisht tė tretshėm. Rruazat yndyrore janė aq tė imėta dhe tė ndara qė gjalpi pėr njerėzit me probleme nė stomak dhe probleme tė tėmthit tolerohet mirė.

Acidet yndyrore omega-3e kanė njė efekt pozitiv nė sistemin kardiovaskular.

Tė dhėnat e pėrmbajtura nė gjalpė tė acidit linoleik (zinxhiri afatgjatė i acide tė pangopura) nuk lujnė rol vetėm nė uljen e kolesterolit, por edhe si reduktues kanceri dhe arteriosklerozės.

Vitaminat A, D dhe E janė vitamina tė rėndėsishme. Vitamina D mbėshtet shėndetin e kockave. Pėr vitamina A dhe E, trupi ka nevojė pėr efektin e saj antioksidative.Janė nė gjendje tė pastrojnė radikalet e lira dhe pėr kėtė arsye kanė edhe efektin pėr tė penguar kancerin dhe arteriosklerozėn.
Phospholipid (lecithin p.sh.) mbron stomakun, forcon nervat dhe ndihmon aftėsitė pėr t'u koncentruar.

(vazhdon)


----------------

Threaded | Te rejat para Tema e kaluar | Tema e ardhėshme |

Regjistrohu qė tė postosh
Copyright © 2006 - 2014 shqiponjat.ch | Tė gjitha tė drejtat e mbrojtura |